Baby shower: nový trend oslavy těhotenství, nebo událost padlá na hlavu?

Party plná balónků, dárků, občerstvení a kamarádek. A ve středu všeho nastávající maminka. To je trend zvaný baby shower, který pomalu proniká ze západu i k nám. Nejvíc oblíbený je v Americe, kde se slaví už od 20. let minulého století.

Baby shower je slavnostní událost, která se koná k oslavě blížícího se příchodu nového miminka do rodiny. Tradičně se koná ve třetím trimestru těhotenství a jejími hostiteli může být nejbližší kamarádka, sestra, maminka nebo teta. Tato událost je obvykle určena pouze pro ženy a probíhá v domácím prostředí nastávající maminky. Ta si dopředu připraví seznam věcí, které jí pro miminko chybí. Pozvané také mohou přinést to, co se třeba osvědčilo jim jako miminkám a co by rády nastávající mamince doporučily.

„Já jsem na takové akci byla u kamarádky v Praze. A protože už mám dvě děti, rozhodla jsem se nastávající mamince udělat koš věcí, které se mi osvědčily a které prostě dle mého musí mít,“ napsala nám na sociálních sítích Petra. 

Možná si pamatujete scénu ze seriálu Přátelé, kdy v epizodě Výbavička přesně takovou party zažívá těhotná Rachel. Pořádají ji kamarádky Monica a Phoebe a vznikají komické situace, když například zapomenou pozvat Rachelinu maminku nebo kdy si Rachel, která zatím výbavu moc neřeší, dostane plno dárků a vůbec netuší, k čemu jsou věci určené. 

Samozřejmostí na takové party je výzdoba, nealko bar a občerstvení ve formě jednohubek, zákusků, dezertů, obložených talířů atd. Neměl by chybět dort. A to vše s motivem mateřství, těhotenství a miminka. 

Obvykle se hrají i různé hry zaměřené na těhotnou maminku a dítě. Mezi oblíbené patří sázka na výšku, váhu a přesné datum narození miminka, psaní vzkazů pro miminka, vytváření dětských knih nebo soutěž ve skládání plen.  

Někde dokonce vycházejí poptávce spotřebitelek vstříc i obchodníci, kteří například prodávají speciální sety k této události. U nás v nabídce najdete například tyto sady, pokud byste chtěli nastávající mamince a jejímu miminku darovat pohodlí materiálu Outlast®. Inspirovat se můžete také v naší kolekci pro novorozence.

Baby shower proniká i k nám, i když zatím jen pozvolna. „Já jsem vůbec netušila, o co jde,“ napsala nám Veronika, když jsme se na Facebooku ptali na názor našich zákaznic, a maminka Pavlína přidala: „Mám tři malé děti a ani u jednoho jsem to nezažila. Vždy se jen v práci složili a předali dárek nebo peníze a bylo to.“ 

„Mně se tato tradice líbí, ale ani u jednoho syna jsem nevěděla, že něco takového existuje,“ napsala Jana. To Vendula má jiný názor: „Je to takový divný americký zvyk. Mně se to upřímně moc nelíbí.“ Hodně kritická k baby shower byla maminka Petra: „Přijde mi to lehce padlé na hlavu, ale to je samozřejmě můj názor. Nepřijde mi tato akce normální. Raději bych slavila to, že se narodí zdravé miminko. Další ukázka dnešní zvláštní doby...“  

Padlá na hlavu možná přišla tato akce také kamarádkám v seriálu Sex ve městě. Hned v jedné z prvních epizod z roku 1998 nazvané The Baby Shower byly pozvané na těhotenský večírek své kamarádky. „Je to peklo na zemi, kterým vás mohou potrestat jen vaši nejbližší přátelé,“ glosuje hned na začátku akci Carrie. Kamarádky, které jsou svobodné, bezdětné, a kromě Charlotte po dětech netouží, se rozhodnou na večírek jít. A už jejich výběr dárku mluví za vše. Samantha nese láhev skotské, Miranda kondomy a Carrie dárek úplně zapomněla. Vše ale napravila Charlotte, která pořídila značkový koš pro miminko plný dárků. A jen ona jediná si večírek plný maminek, dětí a těhotných užívá. 

Jak tedy oslavujeme a vítáme miminko u nás? Prozradila nám to v komentáři Magdalena: „Já na takové novoty nejsem, nikdy jsem na žádné baby shower nebyla a ani po tom netoužím. U nás na Slovácku se chodí do kúta, tzn. až se miminko narodí, tak se na něj přijdou rodina a přátelé podívat a přinesou dárečky.“  

O tradici chození do kouta bude jeden z dalších článků na našem blogu.  

Spokojení zákazníci