Pohlaví miminka: překvapení, nebo radši ne?

Znát pohlaví miminka ještě v těhotenství, nebo si počkat až na porodní sál? Pro někoho je samozřejmostí to první, pro jiného naopak. Rozhodnutí, zda si nechat prozradit pohlaví miminka nebo si jej nechat jako překvapení, je velmi individuální a závisí na preferencích a hodnotách každého páru. 

Proč se někteří rozhodnou zjistit pohlaví miminka během těhotenství? Například proto, že chtějí plánovat a připravit se na příchod nového člena rodiny. Vědění o pohlaví může být pro ně důležité pro nákup oblečení, zařízení pokoje, výběr jména a pro další aspekty přípravy na nový přírůstek do rodiny.  

Pro některé rodiče může být také emocionálnější spojit se s dítětem, když mu mohou přidělit konkrétní identitu a představit si ho v konkrétních rolích. 

Toto téma jsme otevřeli na našich sociálních sítích. 

Například Lenka měla jasno: „Nevydržela bych to, oba kluky jsem věděla ve 3. měsíci.“ 

Maminka Tereza nám napsala: „Nesnáším překvapení! I filmy a knížky si víc užiju, když vím, jak skončí, takže varianta, že bych si nenechala říct pohlaví nepřipadala v úvahu. I manžela to zajímalo. Takže u nás to bylo jasný! Jsem si dělala legraci, že nevědět pohlaví, tak radši porodím dřív, protože bych to nevydržela.“ 

Na druhou stranu existují rodiče, kteří si přejí nechat pohlaví svého dítěte jako překvapení až do jeho narození. Tato volba může být spojena s pocitem dobrodružství a vzrušení tím, že se dozvědí pohlaví přímo v okamžiku, kdy se dítě narodí. Pro některé páry může být toto překvapení jedinečným způsobem, jak přidat další rozměr k celému zážitku těhotenství a porodu. 

Svůj příběh nám napsala i Pavla: „Já jsem si to nechala říct u prvního těhotenství. A to bohužel skončilo ve 37tt porodem mrtvého syna. Následovaly další těhotenství, a ani u jednoho jsem už to nechtěla vědět. U 2. a 3. těhotenství věděl jen partner, že to budou kloučci a u toho 4. to nevíme ani jeden z nás.“ 

„Máme porod před sebou a pohlaví neznáme. Užíváme si, že to nevíme a že budeme překvapení (na rozdíl od všech okolo) a je nám to úplně fuk, co to bude. Je to krásný nevědět…,“ popsala své rozhodnutí Petra. 

„Já to od začátku vědět nechtěla, přítel ano, ale nakonec i on vydržel. Všichni kolem mi věštili holčičku, dokonce i když mě viděli, tak mluvili k bříšku a říkali: jak se má naše holčička. Já si tolik přála chlapečka...A tak máme půlročního Vašíka (o emočním výbuchu u porodu netřeba mluvit - táta a syn).“ Tak svůj příběh vylíčila Lída. 

Také Iveta měla překvapení až na sále: „A jsem za to moc ráda, byl to krásný pocit zjistit to, až když byla naše holčička u nás. 

Každá možnost má své výhody a nevýhody, a proto je důležité, aby si rodiče uvědomili, co je pro ně nejdůležitější. Je to intimní rozhodnutí, které by mělo respektovat jejich osobní preference a pocity ohledně tohoto velkého milníku v jejich životě. 

Nakonec je nejdůležitější, aby se rodiče cítili pohodlně s rozhodnutím, které učiní, a aby si užívali každý okamžik svého těhotenství a přípravy na příchod svého dítěte, ať už se rozhodnou pohlaví zjistit předem nebo si ho nechat jako překvapení. 

V dnešní době je také moderní pořádat party nebo natáčet video, kde se pohlaví miminka prozradí. Existuje mnoho forem, jak to udělat, prim vždycky hraje modrá nebo růžová barva: dort s překvapením, balónky naplněné konfetami, sklenice s barvou, zapnutí modrého nebo růžového světla,...  

Krásné bylo video na Instagramu koučky a mentorky Martiny Kavalírové. Ta dala každému blízkému z rodiny cupcake a natáčela je, když se do něj zakousli a barva náplně prozradila, že čeká holčičku. 

My v Little Angel® jsme připraveni na obě varianty. Takže v nabídce pro novorozence najdete sady pro holčičky a kluky, ale také ty neutrální. Koukněte.

Spokojení zákazníci