Porovnání materiálu Outlast® a Merino vlna

Outlast® a merino vlna. Dva typy termoregulačních materiálů vázaných na přírodní vlákno. Přesto je každý jiný. V tomto článku si představíme oba materiály a porovnáme jejich rozdíly, výhody a nevýhody.

Co je Outlast®?

Outlast® je ochranná známka, která označuje materiály s technologií, která byla původně vyvinuta pro NASA. Tato technologie spočívá v tom, že do textilních vláken jsou vloženy mikrokapsle s přírodním (řepkovým) voskem, který dokáže absorbovat a uvolňovat teplo podle potřeby. Když se tělesná teplota zvyšuje, vosk se roztaví a pohltí přebytečné teplo. Když se tělesná teplota snižuje, vosk ztuhne a uvolní uložené teplo. Tím se vytváří přirozené mikroklima, které snižuje pocení až o 50 % a udržuje stabilní teplotu těla.

Outlast® se dá aplikovat na téměř jakýkoliv textilní materiál pomocí různých postupů, které vyvinula firma Outlast. Tyto materiály se používají pro výrobu ložního prádla, oblečení a to včetně oblečení pro děti.

Návrh bez názvu (1)Návrh bez názvu (2)

Co je merino vlna?

Merino vlna je přírodní vlákno, které se získává z plemene ovce merino, které pochází z Austrálie. Merino vlna je velmi jemná a kvalitní vlna, která má mnoho přirozených výhod. Merino vlna se používá pro výrobu různých druhů oblečení, jako jsou spodní prádlo, ponožky, trička, svetry, šály, čepice, rukavice a další. Je také vhodná pro vrstvení, protože každá vrstva merino vlny pomáhá transportovat pot a přebytečné teplo pryč od těla. Merino vlna je odolná proti zápachu, protože absorbuje pachy způsobené bakteriemi a udržuje je v sobě. Na druhou stranu merino vlna může dráždit kůži nebo způsobovat svědění u některých lidí, kteří jsou citliví na její vlákna. Při koupi výrobků s merino vlnou je vždy třeba dávat pozor, jaké procento merino vlny výrobek opravdu obsahuje. 

Návrh bez názvu (3)_1Návrh bez názvu (4)_1

 

Jaké jsou rozdíly mezi Outlast® a merino vlnou?

Outlast® a merino vlna jsou oba materiály s termoregulačními vlastnostmi, ale mají některé rozdíly, které je třeba vzít v úvahu při výběru oblečení. Zde jsou některé z nich:

  • Outlast® funguje na principu změny skupenství vosku, který ukládá a uvolňuje teplo podle potřeby, zatímco merino vlna funguje na principu vytváření vzduchových kapes, které umožňují odvádění vlhkosti.
  • Outlast® je schopen redukovat produkci potu až o 50 %, zatímco merino vlna je schopna odvést pot a vlhkost od těla, ale nezabrání jejich vzniku.
  • Outlast® je závislý na množství a velikosti mikrokapslí, které jsou vloženy do materiálu, zatímco merino vlna je závislá na průměru a délce vláken, které určují její jemnost a kvalitu.

 

Jaké jsou výhody a nevýhody Outlast® a merino vlny?

Výhody Outlast®

  • Outlast® je schopen předcházet vzniku potu a udržovat stabilní teplotu těla, což zvyšuje pohodlí nositele.
  • Outlast® se dá velice dobře kombinovat a vrstvit.
  • Outlast® je bezpečný a netoxický, protože je certifikován podle standardu Oeko-Tex® 100, který zaručuje, že neobsahuje žádné škodlivé látky.
  • Outlast® je snadno udržovatelný
  • Outlast® je ideální pro dětské oblečení, protože jim pomáhá udržovat optimální teplotu těla a pohodlí v různých podmínkách.
  • Outlast využívá přírodní zdroje a je ekologicky udržitelný.

 

Výhody merino vlny

  • Merino vlna je velmi jemná a příjemná na dotek, protože její vlákna jsou 1/3 průměru lidského vlasu. Merino vlna je také hypoalergenní, protože neobsahuje lanolin, který může způsobovat alergické reakce u některých lidí.
  • Merino vlna je odolná proti zápachu, protože absorbuje pachy způsobené bakteriemi a udržuje je v sobě. To znamená, že merino vlnu není třeba prát tak často jako jiné materiály, což šetří vodu a energii.
  • Merino vlna je vhodná pro vrstvení, protože každá vrstva merino vlny pomáhá transportovat pot a přebytečné teplo pryč od těla.

Nevýhody Outlast®

  • Outlast® není schopen odvést pot a vlhkost od těla, ale ukládá jej do mikrokapslí. To může vést k pocitu vlhkosti, pokud se pot neuvolní včas.
  • Outlast® není odolný proti zápachu, protože neabsorbuje pachy způsobené bakteriemi, ale pouze je maskuje. To znamená, že Outlast® je třeba prát častěji než merino.

Nevýhody merino vlny

  • Merino vlna je dražší než jiné materiály, protože je získávána z omezeného zdroje, kterým jsou ovce merino. Merino vlna také vyžaduje speciální péči při praní a sušení, aby se zabránilo jejímu poškození nebo smrštění.
  • Merino vlna je náchylná k poškození hmyzem, plísní nebo moly, které se živí jejími vlákny. Merino vlna také může ztrácet svůj tvar nebo barvu po dlouhodobém nošení nebo vystavení slunečnímu záření.
  • Merino vlna není schopna redukovat produkci potu, ale pouze jej odvádí od těla. To může vést k pocitu chladu a nepohodlí, pokud se pot neodpaří rychle.
  • Merino vlna může dráždit kůži nebo způsobovat svědění u některých lidí, kteří jsou citliví na její vlákna.

 

Doufáme, že vám tento článek pomohl porozumět rozdílům mezi materiály Outlast® a merino vlnou. Pokud máte zájem o koupi oblečení s termoregulačním materiálem Outlast®, můžete navštívit náš e-shop, nebo obchod s dětským oblečením Little Angel v Táboře, kde najdete široký výběr oblečení s Outlast® pro vaše děti. Outlast® je ideální pro děti, protože jim pomáhá udržovat optimální teplotu těla a pohodlí v různých podmínkách. Outlast® je také bezpečný, netoxický a zaručuje kvalitu, komfort a zdraví vašich dětí.

 

logo_outlast

Spokojení zákazníci